Het is vast geen nieuws meer dat vaatdoekjes een broeinest zijn van bacteriën? Maar wist je ook dat er in Nederland dagelijks zo’n 2000 mensen ziek worden door voedsel, waarvan een aanzienlijk deel zijn oorsprong vindt in de eigen keuken?
Of je nu het aanrecht schoonmaakt, de keukenkastjes afneemt of de tafel poetst, zo’n doekje blijkt een regelrechte bacteriënbron te zijn. De vochtige omgeving van een vaatdoekje is ideaal voor de groei van bacteriën. Het regelmatig vervangen en het goed laten drogen na gebruik kunnen helpen om de bacteriën te beperken.
Wist jij al dat…
• Na 24 uur een vaatdoekje meer dan 4 miljard bacteriën bevatten
• Dat meer is dan je aantreft op de tong van een hond
• En zelfs meer bacteriën op zitten dan op de wc-bril van een openbaar toilet
• Een vaatdoekje ongeveer twee weken wordt gebruikt
• Opvallend genoeg lager opgeleiden hun doekje eerder vervangen dan hoger opgeleiden. (Hoger opgeleiden hanteren het vaak langer dan een maand!)
8 Tips voor een hygiënische keuken…
• Spoel een vaatdoekje goed uit na gebruik
• Gebruik dagelijks een schoon exemplaar
• Was een vuile doek op minimaal 60 graden
• Beperk het gebruik tot het afnemen van tafels en het aanrecht
• Verhit het vaatdoekje in de magnetron gedurende 1 minuut (op vol vermogen) en laat het daarna goed drogen. Dit doodt de bacteriën
• Voor zeer vieze oppervlakten gebruik je een wegwerpdoekje of keukenrol
• Sponsjes houden lang vocht vast, wat de groei van bacteriën bevordert. Gebruik deze dus liever niet
• Vervang ook regelmatig de handdoeken en theedoeken